Merhabalar;
Bulut bilişim ismi artık kulağa yabancı gelmiyordur diye düşünüyorum peki nedir bu bulut bilişim ne işe yarar hemen başlıyoruz..
Bulut bilişim (cloud computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Kullanıcıların internet olan her yerden erişim sağlayabildikleri sistemin genel adıdır.
Genel olarak bir örnek verecek olursam kullanıcıların cihazlarına herhangi bir program kurmadan Ms Office belgelerini düzenlemek ve depolamak için office 365 hizmetini web tarayıcıları üzerinden sağlayabilmektedir.
Bulut Bilişim yararları nelerdir?
Bulut bilişimin birden çok fazla faydası vardır. Ben bunların birkaçından bahsedeceğim.
- Gizlilik
- Sermaye altyapısını azaltarak maliyet tasarrufu
- Bulut hizmeti ölçeklenebilirlik sunuyor.
- Anında Güncelleme
- Lisans maliyetlerinden tasarruf
Bulut Bilişim hizmet modelleri
- Altyapı hizmeti (IaaS)
- Platform hizmeti (Paas)
- Yazılım hizmeti (SaaS)
Altyapı hizmeti (IaaS): Bu en temel bulut hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makineler olarak sunarlar.
Platform hizmeti (Paas): Bu bulut modelinde, kullanıcı belirli bir platformda (python,java, .net vb) uyumlu olan uygulamalarını zengin bir ortamdan yararlanarak kullanıyor.
Yazılım hizmeti (SaaS): Bu bulut modelinde kullanıcılara önceden belirlenmiş uygulamaları doğrudan web tarayıcısından çalıştırma imkanı sağlanıyor.
Bulut Çeşitleri:
Bulut Çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlar:
- Public
- Private
- Hybrid
Public Cloud (Genel Bulut): Public Cloud uygulamalarında depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara sunulur. Bu hizmetler ücretsiz veya kullanıma göre fiyatlandırılmaktadır. Genel olarak Microsoft, Google gibi genel bulut sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını işler ve sadece internet üzerinden erişim sağlanır.
Private Cloud (Özel Bulut): Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper — V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır. Örnek olarak devlet kuruluşları bilgi işlem ihtiyaçlarını ortak kurulan bir bulut kullanarak sağlayabilirler. Yada uluslararası bir şirket tüm dünya ülkelerinde olan şubelerinin bilgi işlem ihtiyaçlarını tek bir bulut üzerinden sürdürebilmektedir.
Hybrid Cloud (Melez Bulut):
Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.
Sizde hemen bulut sunucular üzerine işinizi taşımak istiyorsanız gerek bireysel veya kurumsal firmanız için benimle iletişime geçebilirsiniz.. bilgi@engincelik.com