Karma Gerçeklik Nedir?

Sanal Gerçeklik’ten sonra Karma Gerçeklik çıktı peki nedir bu karma gerçeklik ne işe yarar İşte karma gerçeklik hakkında bilmeniz gerekenler…

Sanal objeleri gerçek dünyaya yerleştirebilen, fiziksel gerçeklikle etkileşim sağlayabilen ve sanal ile artırılmış gerçeklik arasında bir üst tanım olarak değerlendirilen ortamlara karma gerçeklik denir. Endüstri 4.0 ile birlikte yapay zekanın fonksiyonlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, artık gerçeklik olgusunu değiştiriyor.

Karma gerçeklik (mixed reality) teknolojik yazılımların geldiği son noktadır. Bu olguya göre, dijital içerikler, sanal etkileşime gerçek dünya üzerinden geçer. Bu sayede sanal ortam, gündelik yaşamın içerisinde yer alabilecek seviyeye gelir. Sanal birimler ile daha gerçekçi deneyimler sağlanabilir. Bu süreçte sanal ile karma gerçeklik bir bütün olarak birbirini tamamlar.

İmmersiyon Nedir?

Sanal ve karma gerçeklik ortamlarında sıkça görebileceğimiz terimlerden biri de immersiyon kavramıdır. Bu süreç, kişinin sanal bir ortamda bulunmasına rağmen gerçekçi imgelerle kendini reel dünyada hissetmesini sağlar. Buna örnek olarak HMD cihazları söylenebilir. 360 derecelik bir kamera açısına sahip olan bu cihaz, 3D simülasyon tekniği ile sizi başka bir dünyanın içerisine atar.

Yeşil Perde Teknolojisi

Karma gerçekliğin özellikle sinemada sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. VR içerikleri, gerçek film sahneleri ile birleştirildiğinde ortaya ayırt edilemeyecek şekilde gerçekçi kareler çıkabiliyor. Gerçek kameranın konumunun sanal kamera ile birleştirilmesiyle birlikte istenilen her türlü sanal mekanda yeni görüntüler elde edilebiliyor.

Sanal dünya ile başlayan karma gerçeklik içerisinde kişiler, tamamen izole edilerek sanal dünyanın içerisine girer. Dijital nesnelerin, gerçek nesnelerle bir arada bulunması, konvansiyonel sanal ortamdan daha farklı bir şekilde yeni bir dünya yaratır. Windows tarafından üretilen karma gerçeklik gözlükleri bu anı deneyimlemenizi sağlar.

Skype firması tarafından üretilen Microsoft Hololens yazılımı, karma gerçeklik algısını en iyi gösteren programlardan biridir. Bunun yanı sıra Magic Leap firması da sanal ile reeli bir araya getiren cihazların üretimi üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Gerçeklik ve sanallık algısını sürekli hale getiren, bunun içerisinde gerçek ve doğal ortamın fizyolojik ve psikolojik unsurlarını oluşturmak için nesnelerden yararlanan karma gerçeklik, simülasyonun son versiyonunu sunuyor. Son olarak Pokemon Go oyunu, bu gerçekliğin en canlı ve önemli örneklerinden biri.