Nesnelerin İnterneti nedir? Ne işe yarar?

Nesnelerin İnterneti aslında ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından hazırlanan bir şirket sunumunda hayatımıza girdi. Ancak o dönemin teknolojisi, bu kavramın hayatımızda çok fazla yer tutmamasına neden oldu. Gelişen teknoloji, değişen dünya şartları ve dijital devrim; Nesnelerin İnterneti kavramını bugün sıklıkla kullanır hale gelmemizi sağladı. Peki, Nesnelerin İnterneti nedir? Ne işe yarar? gelin birlikte inceleyelim..

Türkçe ismi Nesnelerin İnterneti olan bu kavramın orijinal ismi Internet of Things, yani IOT. IOT’nin standart tanımı ise şu şekilde: “benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları”. Bu tanım şu anlama geliyor; cihazlar internet ağı üzerinden birbirlerine bağlanıyor, bilgi paylaşımı yapıyor, akıllı bir ağ sistemi oluşturuyor ve çeşitli haberleşme protokollerini kullanarak birbirleriyle haberleşiyor.

Nesnelerin İnterneti, sadece elektronik cihazların internete bağlanmasından çok daha geniş bir kavram. IOT ile cihazlar, insanlarla da iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek bir noktaya geliyor. Yani, bu durum adeta geçmişte anlatılan bilimkurgu senaryolarını aratmayacak türden bir teknoloji. Bu teknoloji ile aklınıza gelebilecek her nesne internete erişebiliyor ve diğer cihazlarla iletişim haline geçebiliyor. Kısaca, Nesnelerin İnterneti ile aslında her nesnenin önüne “akıllı” kelimesini getirebiliriz; akıllı ev, akıllı kahve makinesi hatta akıllı elektrik süpürgesi gibi…

IoT konseptli ürünler, Türkiye’de de gelişir duruma geldi. Öyle ki, yapılan bir araştırma, 2020 yılında yaklaşık 26 milyar nesnenin internete ve böylece birbirlerine bağlanacağını ön görüyor. Sporda harcadığımız kaloriyi gösteren akıllı saatler, eve gitmeden önce evimizi istediğimiz sıcaklık derecesine getiren akıllı klimalar, kendi kendine park edebilen akıllı arabalar hep bu konseptin içerisine dahil. Yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji, yakın gelecekte tüm cihazların WiFi ve Bluetooth ile birbirlerine bağlanacağını gösteriyor.